Type:House/Location:Kamakura,Kanagawa,Japan/Design:2018/Structure:Timber,Steel/Sponsor:Shelter/Built area:148m2/Total floor area:180m2

うねりとは白波が立っていない波の状態のことであり、サーファーは常にこのうねりを気にかけています。うねりは円を描くように運動しています。そこでうねりのサイズが日々異なるように、異なる半径の円によって平面的、断面的に切りと取られた住宅を提案します。また、建物はうねりの上を滑空するかの如く、3つの塔によって浮遊しています。オフショアの風の向きと太陽からの光を考慮した夏の塔と冬の塔、そしてうねりを確認できる見晴し塔です。もちろんピックアップトラックが停められる屋根付の駐車スペースや、ボードのメンテナンススペース、明るいダイニングに、海を一望できるリビング、波音が聞こえるベッドスペースも完備しています。<br/>

*この住宅は2018年に湘南モノレールの中吊広告を利用した『サーファーの家展』のために計画したものです。

We have developed a surfers’ house based on the formation of a swell wave whose water molecules draw smaller or larger circles as they move horizontally back and forth. The title of the house is, surfers’ house by a swell. Just like a swell wave changes its size day by day we wanted to represent the design plan that can be sectioned by circles with varied radii. Additionally, we wanted to present the building with three towers as if the whole volume is floating on and gliding along a swell. We have added these towers to the wooden structure to cater for the different purposes: the summer and winter towers to consider the direction of the offshore wind and sunlight……the direction of wind changes accordingly between the summer and winter……, and the other tower to check the condition of the ocean and the swell. Other facilities include a covered parking space for pickup trucks, maintenance space for the surf boards, sunlit dining area, and sitting area with ocean view.