dima
  • Seoul Ferry Terminal

    Type:Ferry Terminal/Location:Seoul,Korea/Design:2017/Consultant:Structured Environment,Comodo/Structure:Steel/Site area:4500m2/Total floor area:4000m2

    韓国ソウルのハン川に建設予定の水上バス乗り場の提案。主な構成は、ダブルスパイラルスロープを有するトンネル形状からなる。 これは、1階と2階の両方からエントリーすることができ、2階の中央エリアをショートカットできる。 屋上まで続くこの二重らせん状のスロープは、素晴らしい景色を提供するだけでなく、到着と出発の動線を区別するのに役立ちます。また地球の自転作用を利用した旋回流(スパイラルフロー)の空調システムを可能にします。 建物には様々な高さのスロープに沿ってバルコニーがあり、様々なサイズのフェリーから柔軟にアクセスできます。公園のランドマークとなるために、いわゆる建物のような外観ではなく、どこまでも続く霧のような存在を目指した。遠くからは点のように見えるが、近づくにつれて広がりを感じさせる幾つかの点線となる。 その点線は、桟橋やデッキ、駅へとつながりエリア全体の表情をつくり出す。

    Yeoui-Naru Ferry Terminal is located on the Han River in Seoul, a place popular with both citizens and foreign visitors alike. Since the building forms a part of Yeouido Han-River Park, our proposal conceives of the design like a park, which has level differences, a variety of places to enjoy, and free flow access. Yeoui-Naru Ferry Terminal must be easily recognized not only from the ferries, but also from the far bank of the river, bridges (Mapo Bridge and Wonhyo Bridge), the subway station (Yeoui-Naru Station on Subway Line 5) and the buildings to the southwest of the site. In order for it to have the qualities of a landmark in the park, it should have an appearance that doesn’t look like a building. It must be more like a fog. Though it looks like a point seen from a distance, it becomes a set of points on coming closer. It is difficult to define its outline, and it runs through the pier deck and the station. It could also form the design code for Yeouijeong (Pier Deck), Yeouimaru(Yeoui Terrace) and Ari Cultural Center in the future. The design of our proposal consists of a tunnel shape with a double spiral slope. It allows entry both from the first floor and the second floor, and makes the central area of the second floor a shortcut. This double spiral slope running through the rooftop not only offers spectacular views but also helps to distinguish the operations of arrival and departure and allows a spiral flow air conditioning system. The building has balconies along the sloping side at different heights, which allow flexible access from ferries of various sizes.Location of services and maintenance functions on both sides allows for a wide column-free space, with the office in the center of this space. Although may simply appear to be a large space with a well hole, each of the waiting spaces on the inside and the outside have a variety of functions. The entrance adapts to separated piers. The many balconies of various sizes may be used as observation decks and are suitable for various numbers of people; a couple or a family, or a tour group. They are also very useful for maintenance. The gradients of the slopes have been designed in consideration of wheelchair access, and the elevator stops at every floor. The design follows a barrier-free approach.