dima
  • Ooi60

    Type:House/Location:Ooi,Tokyo,Japan/Design:2004-05/Construction:2005-06/Consultant:Low Fat Structure/Structure:RC/Contractor:Seibu-kenko/Site area:40m2/Built area:24m2/Total floor area:60m2

    東京都品川区大井に建つ若い夫婦のための住宅。敷地は緩やかな傾斜地に位置し、前面道路を挟んだ向こう側には神社の緑がうかがえる。しかし、周囲は細分化した敷地に、素材や色彩の異なった矩形がパッチワークのごとく広がる。そこで大きく切れ込みの入った浮遊するV字型(2F)を周囲とは紛れない図として敷地にパッチした。V字型の片方(道路側)にキッチンを配することにより、もう片方には外部との離隔距離を確保した空間を生み出した。1Fには駐車場と玄関、水回りのみを配置。敷地いっぱいに広がった地下には、通風と採光を考慮したドライエリアを付することで、季節や家族形態によっては2Fのリビングと入れ替えられるプログラムとなっている。コンパクトな3層断面構成は、目まぐるしく裏側と表側が交錯するが、それらが溶け合うような建築をめざした。

    This building, located in a residential district in Tokyo, is the new home to the young couple. The site slants slightly blessed with greenery of the shrine over the road. The land around the site is divided into tiny lots, and each piece with several different material and color has spread like a patchwork. Therefore, I began to design V-shaped plan (second floor) patched up to stand out from the others. We placed kitchen on one side of V-shaped plan on the second floor, so that it keeps another side apart from the outside.We planed water use section on the first floor, and the space with dry area shaped as the site in the basement. This space is almost the same scale as the space on the second floor, therefore it is possible to switch living room to bedroom due to a season or a way of living. Though the inside and the outside cross bewilderingly in this compact configuration with three layers, we try to combine them.