dima
  • 5HORN

    Type:Cake Shop/Location:Matsumoto,Nagano,Japan/Design:2016-2017/Construction:2017/Structure:steel/Contractor:Shimizu-kensetsu/Total floor area:61m2

    イオンモール松本/空庭1Fに出店した約19坪の洋菓子店。クライアントは上高地で宿泊施設を運営しており、それに関連したレストランや洋菓子店を松本の市街地においても数店営んでいる。当該テナント区画はメイン動線、フードコート、2Fシネコンへのエスカレーターの三方に開かれている。このジャンクションのような場所は上高地の宿泊施設の敷地とも特徴が同じであり、今回はそれをデザインの拠りどころとした。宿泊施設は上高地の中心を流れる梓川と支流である清水川の合流地点にある。またそこには吊橋(河童橋)が掛かり、そこからの穂高連峰の山並みは、上高地を代表とする景観である。今回はこれらの自然環境を多層な影を用いて表現することを試みた。丸鋼管と微細な影をつくりだす全ネジの組み合わせにより川の流れと山並みを、床に落ちた影で水面を、ブラスト加工のミラーと多層な丸鋼で霧を、不均質な手仕事による商品棚で雲を表している。身体との距離が近づきやすい曲線を軸とした丸鋼管の間を移動することで、遷り変わる微細な影をより体感できる仕組みとなっている。

    This cake shop is approximately 60m2 and sits within a shopping mall located in the city of Matsumoto, Nagano Japan. Within the Kamikochi region - an area renowned for its picturesque mountain landscape -the client operates a resort and in connection with this, several shops and restaurants in the nearby city of Matsumoto.The tenant's space is open on three sides - to the main circulation area, to the adjacent food court, and to the escalator that leads to the cinema complex on the second floor. The location at such a junction is similar to the site of the Kamikochi resort, and here in the city of Matsumoto it becomes the basis of (or you could say “inspiration for”) the design.The mountain resort is located at the confluence of the Azusa River which flows through the center of Kamikochi and its tributary, the Shimizu River. A suspension bridge (Kappa Bridge) is built over this point and provides Kamikochi’s most well-known views of the mountains and particularly the Hotaka mountain peak (with the expressive seasonal changes of the surrounding forest reflected in the water’s surface). We have aimed to express this natural environment through the use of multilayered shadows. The combination of the smoothness of round steel pipes and intricate texture of the threaded pipes creates subtle shadows, expressing the flow of the river and the mountain range, their layered shadows reminiscent of the water’s surface. Blast finished mirror and layers of round steel create an atmospheric view like fog, with heterogeneous handmade shelves suspended like clouds.The round poles arranged in a curve are easy to approach, and as the distance to the body narrows, one strongly experiences of the changing of faint shadows.